Hilly Commune

Harvard GSD Core I Studio | Critic: Andrew Holder | 1.5 weeks | Fall 2016

kchong_ah_03_Page_03.jpg

Hilly Commune explores the reciprocity between site and building through the design of a suburban plan. Reappropriating Conway I from Frank Stella’s Irregular Polygon series as urban morphology, the project proposes a suburb centered around a hill accessed through spiraled circulation.  Shortcuts to ascend along the terrain are an important exception to the spiral. Vehicular shortcuts take the form of candlestick turns, the back side of which complete “pockets” that form public community spaces at the human scale.

The project begins with studying the curated spatial offset between two generic houses in displacement, elevation, and angle. Tessellating the pair of houses generates a morphology that explores graduation in density, privacy, yard size, and slope of each house in the suburb.