Dynamic Pavilion

Harvard GSD Core I Studio | Critic: Andrew Holder | 2 weeks | Fall 2016

The project calls for the construction of a hidden room and four regular rooms. The Dynamic Pavilion proposes a conceptually kinetic project, whose mechanics result in a five-room-to-four-room transformation. However, this transformation appears to the user as a four-room-to-four-room one, giving rise to the “hiddenness” of the fifth room.

In the project’s “closed” state, the user circulates down and counterclockwise while pushing walls to the sides of the pavilion. The wall unit is split into two in the fourth room due to elevational shifts, presenting an option to push the lower wall and exit or climb up a staircase to push the upper wall to complete the circuit. As a result, the apparent transformation from four rooms to four rooms hides the concealed core space visible in plan in the pavilion’s “closed” state. At the end of the transformation, a short segment of wall remains stationary, hinting at the possibility of its mechanics. Pushing this wall in the project’s “closed” state will then reveal the hidden room.

Concurrent to the interpretation of “hiddenness” is an investigation into crown molding profiles and their phenomenal readings. The pavilion benefits from planometric extrusions of a molding profile that signify demarcations of space.